Onko kristillinen sanoma totta?

030208    Onko uskon sanoma totta? Laskiaissunnuntai

Onko kristillinen sanoma oikeasti totta? Vai pelkkää unelmointia, satua ja toiveajattelua? Näin moni kysyy tänään. Ja näin kysyivät itse Jeesuksen julistusta kuunnelleet ihmiset. Jeesus vastasi heille tekemällä ihmeitä. Hän väitti voivansa antaa syntejä anteeksi, ja sen vakuudeksi paransi halvaantuneen. Jumala ei toimi huijarin kautta, joten Jeesuksen sana piti paikkansa.
Tämän päivän evankeliumissa nähdään toisenlainen merkki tai vakuutus. Jeesus sanoo Jumalalle, ”kirkasta nimesi”. Jumalan nimen kirkastaminen on sitä, että Jumala tuodaan näkyville, julki ja selvästi esiin. Se on sitä, että näytetään, minkälainen Jumala tuon nimen takana on. Jeesuksen pyyntöön vastattiin heti. Taivaasta kuului ääni, jonka kaikki ihmiset kuulivat. Tosin kaikki eivät kuulleet sitä tarkasti. Joidenkin mielestä ukkonen jyrähti, toiset arvelivat enkelin puhuneen Jeesukselle. Mutta ääni kuului Jumalalle. Hän sanoi: ”Minä olen kirkastanut nimeni ja kirkastan sen edelleen.”
Minä olen kirkastanut sen. Menneen ajan muoto. Tämä viittaa Jeesuksen aikaisempiin sanoihin ja ihmeellisiin tekoihin. Niissä tulee näkyviin se, minkälainen Jla on. Mihin sitten tuo futuurimuoto viittaa: ”kirkastan sen edelleen”. Se puhuu J:sen ristinkuolemasta. Se vasta tuokin näkyviin Jlan olemuksen. ”Nyt tämän maailman ruhtinas syöstään vallasta”, J.sanoo. Eli Paholainen ja kaikki pahan vallat voitetaan J.sen ristillä.
Ja toisenkin asian hän sanoo: ”kun minut korotetaan maasta, minä vedän kaikki luokseni.” …Jsen korotus tarkoittaa hänen ristinkuolemaa ja ylösnousemustaan. Ehkä se viittaa laajemminkin kaikkeen siihen, mitä J. tekee ylösnousemuksensa jälkeen. Ristillä ja ylösnousemuksessa ”minä vedän kaikki luokseni”. Tämä on yksi Joh. Ev.n ihmeellisimmistä kohdista. Aikaisemmin J. oli sanonut, ettei kukaan voi tulla minun luokseni, ellei isä häntä vedä. Tässä on se sama ”vetää” sana, helkoo kreikaksi. Muitakin samanlaisia kohtia löytyy J.evsta. ”Kukaan ei voi tulla minun luokseni, jos isä ei hänelle anna sitä”. ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät”. Siis Jla vetää ihmistä, Jsus.vetää ihmistä. Nyt J. lupaa tulevaisuuteen katsoen, että minä ”vedän kaikki ihmiset luokseni”. Mitä tämä oikein tarkoittaa?
Vaihtoehtoja on neljä. 1. Vedän kaikki luokseni siinä mielessä, että kuolen ja nousen kuolleista kaikkien syntien tähden. 2. Vedän kaikki minuun uskovat luokseni. Kaikki ei siis tarkoita aivan kaikkia, vaan vain niitä, jotka ovat J.sen omia. 3. Lause viittaa yrittämiseen, ei sen tosiasialliseen lopputulokseen. Eli J. tarkoittaa: minä yritän vetää kaikki luokseni. Yritän pelastaa kaikki. Se jää sitten nähtäväksi, miten se onnistuu. Ja neljänneksi se kaikkein paras: J. todella pelastaa kerran kaikki sielut. Hän tuli maailmaan pelastaakseen ihmiset, joten hän vetää kaikki ihmiset luokseen niin että jonakin päivänä viimeinenkin ihmispolo vapautetetaan pahan otteesta. Tiedä vaikka kaikkein kurjinkin, itse iso Paha susi, eli Paholainen, vielä parantuisi hänen käsissään.
Kaikki nämä tulkinnat ovat mahdollisia. Mikähän niistä toisi kaikkein kirkkaimmin Jumalan olemuksen esiin? Se, että J kuolee kaikkien syntien tähden, että hän pelastaa kaikki uskovat, että hän yrittää pelastaa kaikki ihmiset, vai se, että hän ei vain yritä vaan myös onnistuu tässä kaikkien pelastamisen projektissa. Kristikunnan vastaus on yleensä ollut tuo toiseksi viimeinen. Jeesus yrittää auttaa kaikkia. Vasta historian lopussa nähdään, kuinka moni sielu lopulta tulee hänen luokseen.

Olen nyt puhunut siitä, miten Jla teki ja tekee itsensä näkyväksi J.sen opetuksissa ja teoissa ja etenkin historian loppuratkaisussa. Jos nuo olivat suuria kysymyksiä, vähintään yhtä suuri on seuraavakin. Miten Jla tekee itsensä näkyviin nyt, tänään? Jos Jeesus osoitti sanomansa todeksi tekemällä ihmeitä, millä me tämän päivän ihmiset voisimme näyttää, että Jla todella on olemassa ja hän vaikuttaa ihmisten elämään?
Paavali vastaa tähän ep.tekstissä. Tosin antaa aika vaikean vastauksen. Hän puhuu rakkaudesta. Ilman rakkautta, eli toisen palvelemista ja auttamista, kaikki on turhaa, myös puhe jumalallisista asioista. Uskon täytyy tulla näkyviin rakkauden teoissa. Tai asia voidaan ilmaista toisellakin tavalla. Jos on olemassa pelastusta ja armoa jakava Jla, joka ihan oikeasti vaikuttaa tässä maailmassa, sen täytyy näkyä häntä kunnioittavien ihmisten elämässä. Jos meiltä kysytään, onko teidän sanomanne totta, meidän pitäisi voida sanoa, katsokaa meidän elämäämme. Näkyykö siinä, että Jla on ja hän vaikuttaa tässä maailmassa?
Aika paha vastaus Paavalilla, vai mitä? Eikä se ollut vain hänen, vaan koko alkukristillisyyden vastaus niille, jotka kysyivät, onko sanomanne totta. Varmaan tekisi mieli antautua ja sanoa, ettei Jla ainakaan minun elämässäni vaikuta niin että sen voisi nähdä. Mutta ei anneta periksi heti kättelyssä. Ei meitä siksi kehoteta rakkauteen, että luovuttaisimme heti. Eikä vain siksi, että tietäisimme syntisyytemme. Vaan siksi, että yrittäisimme. Jlan käskyissä nimittäin on aina siunaus.
Tässä hengessä kirkkomme organisaationa tekee monenlaista hyvää. Yhteisvastuukeräyksenkin tarkoitus on auttaa ihmisiä ja todistaa uskosta Jlaan. Uskomme, että siinä työssä on erityinen siunaus. Paastonaikaa vietetään, että sinä ja minä miettisimme, missä kohdassa meidän pitäisi kasvaa ihmisinä ja kristittyinä. Jos tällä ei ole minkäänlaista merkitystä meille, kovin huonoja Jumalan todistajia olemme.
Ja mitä sanookaan itse Herra? ”Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen.” Siis, joka etsii vain omaa hyväänsä, kadottaa koko elämänsä. J. jatkaa: ”joka tässä maailmassa panee alttiiksi elämänsä, saa osakseen ikuisen elämän”. Ts, joka etsii Jlan tahtoa, löytää Jlan, joka kantaa myös tämän elämän jälkeen. Siellä vasta saadaan se lopullinen varmuus ja todistus siitä, että Jla on. Sitä ennen tehtävämme on todistaa Jumalasta rakkauden teoilla.