Koneeseen kadonnut - Wow on waarallistaTänä jouluna monessa kodissa nuori on jäänyt sisähoitoon. Lumisotaset eivät kiinnosta, kun ulkona on kylmää. Helpommat ja paremmat taistelut saadaan tietokoneella.

Tiukkaa vääntöä on käyty vanhempienkin kanssa, aiheena peliajat ja kodin tehtäviin osallistuminen.

Kaikkein kovimmassa pelikoukussa kiikkuvat nuoret eivät ole lainkaan läsnä perheessään, vaikka ovatkin kotona 7/24. Oma huone on rakennettu koneeseenkatoamispaikaksi. Verhot kiinni, limpparipullot pitkin lattioita ja mahtavat kaiuttimet molemmin puolin 22 tuuman näyttöä. Kun vielä laittaa sanomalehteä ovenrakoon ja kuulokkeet päähän, kotiväki ei huomaa pelin pyörivän läpi yön.

Kun mainitsen nettipelin World of Warkraft, (WoW), jotkut vanhemmat näkevät punaista. Ja perillisten silmät kirkastuvat. Koukutusvoimaltaan a-sarjaan sijoittuvalla nettipelillä on yli kymmenenmiljoonaa pelaajaa ympäri maailmaa. Kaikki pelaajat liikkuvat samassa pelimaailmassa, joten tekemistä riittää loputtomasti.

WoW on rooli- ja taistelupeli, jossa kuljetaan erilaisten maailmojen läpi suorittamassa tehtäviä, joiden ansiosta oma pelihahmo kehittyy. Mitä enemmän pelaat, sitä vahvemmaksi pelihahmosi kasvaa, jolloin menestyt pelissä paremmin.

Peliä voi takoa yksin tai liittyä kiltaan, jossa pelataan oman joukkueen kanssa. Kiltapeli on kaikkein tyydyttävintä, mutta myös koukuttavinta. Se vaatii toisinaan suuria uhrauksia, sillä oman killan sessio – raid, niin kuin pelaajat sanovat - saattaa sijoittua vaikka klo 24-06 väliseen aikaan. Kaikki pelaajat kun eivät ole meidän aikavyöhykkeeltämme. Suomalaisnuoren on siis pakko pitää peliyö, vaikka olisikin koulupäivä edessä.

Pelissä muuten on näppärä salasanan suojaama lapsilukko, johon vanhemmat voivat ohjelmoida tarkat ajat, jolloin nuori pääsee kirjautumaan peliin. Tästä kerrotaan WoW:in nettisivuilla, nuori itse ei ehkä ota asiaa puheeksi.


Nettipelimaailma antaa melkoisen haasteen nuorille ja heidän vanhemmilleen. Eikä vain nuorille, vaan myös aikuisille. Pelien takia graduja on jäänyt tekemättä ja avioliittoja särkynyt. Joillakin työpaikoilla ne syövät rehellistä työaikaa, sillä joskus töissäkin voi pelata, tai jos ei pelata niin chattailla pelisivuilla.

Kaikki pelaajat eivät tietenkään ole alttiita koukutukseen. Eikä kohtuullinen yhteen asiaan uppoutuminen ole pahasta. Edellisen sukupolven pojat olivat kalsareillaan koko viikonlopun ja rakensivat intohimoisesti legoilla. Ehkä peliyö netissä kuuluu samaan sarjaan poikien leikkejä.

Tosin legoilla ja pelikoneilla on yksi suuri ero. Legot ovat elottomia palikoita, mutta pelit eläviä olentoja. Seireenien tavoin ne kuiskaavat nukkumaan asettuneelle pelimiehelle: Tule pelaamaan! Otetaan nyt ainakin yksi kierros.