Raamatun käyttöohje - mainio yhdistelmä uskoa ja tiedettä

Lauri Thuren, Karas-sana 2009, 170 sivuaRaamatun tieteelliseen tutkimukseen on sinne tänne pesiytynyt erikoinen tarve osoittaa, kuinka ongelmallinen kirja Raamattu on kirkon uskolle. Tämä ei ole ainoa mahdollinen seuraus tieteen ja Pyhän kirjan kohtaamisesta. Raamattua voidaan tutkia ja tulkita myös kirkon kannalta rakentavaan suuntaan. Maailmalla tällaisesta raamattuteologiasta on lukuisia esimerkkejä.

Miten temppu sitten tehdään? Joensuun yliopiston Uuden testamentin professori Lauri Thuren näyttää miten. Raamatun käyttöohje vie lukijan kädestä pitäen pyhän kirjan maailmaan ja opettaa lukemaan sitä järki kädessä, ja silti uskon silmin.
Thurenin mukaan Raamatun ymmärtäminen ei ole vaikeaa, kun ollaan selvillä muutamista perusasioista. Niiden määrä ei ole mitenkään ylipääsemätön. Jokainen yläasteen käynyt pystyy ne oppimaan.

Jostakin vain on aloitettava. Thurenin käyttöohje antaa tähän loistavan apuvälineen. Hän selostaa hauskasti, ymmärrettävästi ja lyhyesti raamatunhistorian pääjuonen. Lukija heitetään melkein huomaamatta meidän ja Raamatun maailman välisen kulttuurikuilun yli. Tarkasteluun otetaan joukko vaikeita aiheita, kuten uhrit, ihmeet ja Raamatun historiallinen luotettavuus.

Samalla lukija johdatetaan Raamatun keskeisen teologian ymmärtämiseen. Näin kirja vastaa myös kysymykseen mitä on usko, mitä keskeisiä opinkohtia siihen kuuluu, ja ennen kaikkea, miten usko syntyy. Tässä Thuren seuraa lempeää luterilaista peruslinjaa, jossa lukijaa ei painosteta mihinkään suuntaan. Jumala itse herättää uskon, se ei ole ihmisen tehtävä.

Thuren ottaa esiin raittiilla tavalla eräitä uutiskynnyksen ylittäneitä tutkimuksen kohuväitteitä, kuten Juudaksen evankeliumin ja Jeesuksen luiden löytymisen. Kun niitä katsoo koko tutkimuskentän valossa, mediamelu paljastuukin tyhjäksi huminaksi.
Kaikkein tärkein Thurenin lukuohje on yksinkertainen: sytytä lukulamppu ja lue. Käytä järkeäsi ja ajattele itse.

Tähän vielä lisäisin, että ole valmis näkemään vaivaa. Yleensä suuret asiat eivät tule helpolla, ja tämä pätee myös Suuren kirjan salaisuuteen.