Aurinkoihmiset työpaikoilla - positiivisuus voittaa!

 

Mutamestari vastaan aurinkoihminen
Mutamestari työpaikalla
Palkankorotus aurinkoihmisilleKaksi vankia katseli kaltereiden läpi. Toinen näki mutaa, toinen auringon. Tässä arjen ikitotuus. Voimme oikeasti valita, mitä katsomme ja missä valossa tulkitsemme ympärillämme tapahtuvia asioita.

Ja kuinka ihania ihmisiä ovatkaan ne, jotka näkevät maailman kirkkaassa valossa. Etenkin työpaikalla he ovat oikeita aurinkoihmisiä. He iloitsevat työstään ja antavat sen näkyä päällepäin. He tekevät toistuvatkin rutiinitehtävät ikään kuin kyse olisi ainutlaatuisesta tilanteesta. He uskovat työhönsä ja pitävät sitä tärkeänä.

Aurinkoihmiset kannustavat kollegoitaan ja antavat heille kiitosta. Heidän e-mailinsa lopussa lukee jotakin kohottavaa. He jakavat ideansa muidenkin käyttöön. Heidän puheenvuoronsa kääntävät työyhteisön huomion mahdollisuuksiin ja onnistumisiin. He ihan oikeasti loistavat valoa ympärilleen.

Mjääh, onpa imelää puhetta. Toki tuollaisia hyperpositiivisia tyyppejä löytyy, mutta naiiveja he ovat. Tosiasiassa maailma haisee, ja minä myös.

 Näin sanoo aurinkoihmisen vastakohta. Ja onhan hän oikeassa, kaikkialta löytyy myös kuonaa, jos sitä haluaa hypistellä. Kutsun tätä ihmistyyppiä mutamestariksi. Sana mestari tulee siitä, että jostakin syystä häneen liitetään jonkinlainen sankaruuden sävytys.

On muka älykästä huomata uhkat ja epäonnistumisen mahdollisuudet. On muka rohkeaa myöntää ääneen, mitkä kaikki asiat ovat pielessä. On muka jännittävää elää keskellä vaaroja ja vihollisia. Ja kaiken päälle negatiivinen perusvire antaa ymmärtää, että tässä puhuu pitkän elämänkokemuksen viisaus.

Yhtä asiaa mutamestarin täytyy varoa. Ei saa antaa sitä vaikutelmaa, että maailma nähdään synkästi, koska itsellä on paha olo. Jos mutamestarin ankeat diagnoosit johtuvatkin hänen omista ongelmistaan, hän menettää saman tien arvovaltansa ja hänestä tulee säälittävä reppanaluuseri.

Outo ilmiö tämä mutamestareiden suosio. Kun he sylkevät mustat mielipiteensä, ihmiset uskovat kuulleensa jotakin oivaltavaa ja älykästä. Sitä pidetään todempana kuin aurinkoihmisen vastakkaista näkökulmaa.

Tosiasiassa mutamestari ei ole sellainen sankari miltä päältä näyttää. Hänen kielteinen perustulkintansa voikin kertoa pelkuruudesta, laiskuudesta, heikkoudesta tai jopa tyhmyydestä. Tai sitten omat epäonnistumiset ovat vieneet toivon ja tuoneet tilalle kopissaan pakoilevan kyynikon.

Eikä mutasarjalainen vie yhteisiä asioita eteenpäin, vaan vain kasaa turhaa painolastia muiden niskaan. Aurinkoihmiset sen sijaan oikeasti rakentavat maailmaa. He saavat enemmän aikaan kuin vain oman työpanoksensa, sillä he nostavat muistakin esiin heidän parhaat puolensa ja voimaannuttavat heidät toimimaan yhteiseksi hyväksi.


Näille työpaikan hyville hengille pitäisi antaa palkankorotus.