Paholaisen biografia

Pahan olemus, historia ja tulevaisuus

Teologian tohtori Kari Kuula on tarttunut jälleen tulikivenkatkuiseen aiheeseen. Hän käy läpi paholaiskäsitysten historian Vanhasta testamentista moderniin teologiaan. Lukijalle esitellään virallisen opin ja kansantarinoiden näkemyksiä helvetin imperiumin valtiaasta. Samalla tutkitaan eri aikakausien tarjoamia vastauksia klassiseen kysymykseen ”Miksi Jumala sallii pahan?”b8571ae5ce81d34e_med.jpg

Vakavaa tietokirjaa kevennetään toisinaan humoristisella otteella, koska paholaisesta on keksitty lukemattomia vitsejä jo varhaiselta keskiajalta alkaen. Häneen on suhtauduttu myös säälivän suojelevasti, sillä kansantarinoiden piruparkaa on pidetty ihmisen symbolina.

Teologian tohtori Kari Kuula on pappi ja Helsingin yliopiston Uuden testamentin eksegetiikan dosentti. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja Raamatusta ja kristinuskosta. Kuulan teos Helvetin historia. Pohjalta pohjalle Homeroksesta Manaajaan (2006) palkittiin Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnalla.

 

Kirjapaja 2010

380 sivua

 

Kyllä, näin lukee kirjan takakannessa.

Tähän sitten perään vähän henkilökohtaisempaa tilitystä:

Huh huh, nelivuotinen tutkimusproggis päätöksessä. Nyt samoin kuin viimeksi loppusuora oli piiiiitkä, mutta samalla juhlallinen - onhan se hienoa kun kirja alkaa saada lopullista muotoa. Nimikin muuttui loppusuoralla, se on Paholaisen bografia, ei pahan biografia. Tästä saattaapi tulla sekaannusta, mutta eipä haittaa, painovirhediaboloskin saa toki osallistua omaan kirjaansa.

Päällimmäisenä tuntuna on nyt kiitollisuus. Kun aloitin kaaauan sitten teologian opinnot, innostuin kaikkein eniten hyvistä kirjoista. Halusin kovasti päästä ymmärtämään homman juonta, ja kirjojen kauttahan siihen päästään. Siksi olen nyt kiitollinen siitä, että voin itse kirjoittaa rakkaasta alastani.

Olen aina yrittänyt kirjoittaa niin, että lukija ymmärtää. Tämä teologian ufoala kun tahtoo helposti nousta sellaisiin yläpilviin, etteivät kirjottajat itsekään tajua juttujaan. Tätä karikkoa olen kaikessa yrittänyt kiertää, KISS, menetelmä, Keep It Simple, Stupid. Näin täytyy voida kirjoittaa syvällisistä ja moninmutkaisistakin asioista.

Sitten jotakin itse kirjasta. Yllättävän moni-ilmeinen taria tuo Paholaisen biografia. En alkuun arvannutkaan, että sivuhenkilöiden määrä kasvaa niin suureksi:

- antikristus, demonit, enkelit, noidat, eksorkististit, islamin Saatana, lukuisat suuret teologi- ja kirjailijanimet

Ja toki monenlaisia teologisia teemoja koluttiin:

- eskatologia eli kaiken loppu, pelastusoppi, kristologia, Raamatun tulkinta, helvetti, taivas ja lopunaikojen skenaariot

Pahan ja kärsimyksen ongelma taas vei uskonnonfilosofian maailmoihin. Ja mukana on tietty kirjallisuuden, taiteen ja kulttuurin historiaa, ja tietty vähän viihdettäkin, onhan Paholaisessa hauskatkin puolensa.

Ja lopuksi.

Kirjan nimen keksiminen on minulle aina vaikeaa. Sen kun pitäisi olla naseva ja kuvaava yhtä aikaa. Olin aikanaan tosi tyytäväinen ekan suomenkielisen kirjani nimestä: Paavali, kristinuskon ensimmäinen teologi.

Mutta tähän mennessä parhain nimi on kyllä tämän kirjan alaotsikossa. "Pahan olemus, historia ja tulevaisuus". Sen mahtipontisempaa lausetta ei olekaan, sillä paha on suurin kuviteltavissa oleva teologian arvoitus. Kun sen olemus, historia ja tulevaisuus luvataan kartoittaa, niin huoh.