James Bond kohtaa suomimiehen

 

Suomalaista miestä ja James Bond elokuvien salaista agenttia ei kannata juuri vertailla toisiinsa. Hänen majesteettinsa palvelija on kaikessa perusmiestä vähintään pyssyn piipun pitempi. Lisäksi hänellä on lupa tehdä miltei mitä tahansa. Hän saa tapella, tappaa, tuhota irtaimistoa ja hurmata naisia mielin määrin.

License to do whatever ya want

Bondin koodinimi 007 tarkoittaa sitä, että hänellä on lupa tappaa. Toinen on suomalaisen miehen tilanne. Hänen tappo-oikeuksiinsa kuuluvat vain hiiriä pienemmät eläimet. Toisen ihmisen elämään kajotessaan hän menettää vapautensa ja useimmassa tapauksessa myös mielentasapainonsa.

Bondille sen sijaan tappaminen on helppoa, suorastaan nautinnollista. Epähumaani tyyppi hän ei kuitenkaan ole. Jos mahdollista, hän helpottaa vastustajansa kuolintuskaa laukaisemalla viimeiseksi voiteluksi vitsin.

Kun hyvät ja pahat agentit ottavat mittaa toisistaan, Bond voittaa aina. Lopputuloksen kannalta ei ole oleellista, käydäänkö kamppailu nyrkeillä, miekoilla, tuliaseilla tai räjähteillä. Bond on ylivoimainen kaikissa taistelulajeissa.

Suomalainen mieskin voi joskus joutua tappeluun. Kuinka onkaan ottelu toisenlainen. Nyrkinisku nenään sattuu ja joku voi vammautua loppuelämäkseen. Vahingon aiheuttaja joutuu maksamaan aiheuttamansa fyysiset ja henkiset vammat. Bond sen sijaan saa piestä toisia ja tuhota irtaimistoa mielin määrin joutumatta siitä minkäänlaiseen vastuuseen.

Vempain äijä

Uuden videolaitteen virittäminen toimintakuntoon tuottaa suuria vaikeuksia perusmiehelle. Tietokoneen asentaminen annetaan suosiolla ammattimiehen tehtäväksi. Tuhattaituri Bond sen sijaan hallitsee kaikki mahdolliset laitteet. Hänelle käyttöohjeeksi riittää manuaalin kansikuva tai suullinen vihje: tälläkin voi tappaa.

Erityisen taitavasti hän käsittelee kaikenlaisia ajopelejä. Paremman puutteessa kaahailla voi vaikka panssarivaunulla, mutta mieluiten hän hurjastelee urheiluautolla. Hänen fallossymbolinsa kiitää perusasennon lisäksi kahdella renkaalla, kyljellään ja vaikka katollaan.

Tavallinen kuolevainen saa tyytyä käsijarrukäännöksiin tyhjällä parkkipaikalla. Jos metsätiellä innostuu vähän enemmän, voi pian joutua tilaamaan hinausauton ja peltisepän.

Kaiken huipuksi Bond löytää aina vapaan parkkipaikan.

Sivistynytkin hän on...

Henkisiä ominaisuuksia vertailtaessa keskivertomies näyttää Bondin rinnalla lobotomoidulta apinalta. Agenttimme puhuu peruskielten lisäksi muun muassa kiinaa, venäjää ja arabiaa. Hän hallitsee taidesuuntaukset, tuntee teknologian, humanistiset tieteet ja on tietenkin matemaatikko vailla vertaa.

Musisoimistaitojaan hän ei ole toistaiseksi esitellyt. Todennäköisesti hän laulaa tyylikkäästi kaikkia lajeja oopperasta heavy metalliin ja soittaa mitä tahansa instrumenttia yhtä sujuvasti kuin perusmies ovikelloa.

Suomimies häviää jälleen katkerasti vertailussa. Kun Bond juo tyylikkäästi Vodka Martinia, härmänjanne kittaa kahvia ja juhlapäälle sattuessaan ottaa tuopin olutta. Vieraita kieliä osaamme sen verran, että ulkomaalaisille sanomme hautujutuu ja jes pliis. Yleissivistyksemme on tietosanakirjatasoa - tietosanakirjasta löydämme tärkeimmät tiedot, jos oikean hakusanan sattuu keksimään.

Matkalaukkuhiiri

Salaisen agentin kielitaito selittyy sillä, että hän on matkustellut paljon. Tuskin on olemassa maata tai valtakuntaa, jossa Bond ei olisi kaatanut miestä lautoihin ja naista lakanoihin. Itseasiassa hän on treenannut näitä agentin peruslajeja jopa maata kiertävällä radalla.

Kummallisen vaivattomalta tuntuu Bondin matkustaminen. Häntä ei ole koskaan nähty lippujonoissa tai odottamassa myöhässä olevaa konetta. Taksikin pysähtyy hänen kohdalleen pelkästään sormimerkillä.

Suomalaisen Uunon matkustushistoria on vaatimattomampi. Hän on käynyt Ruotsissa ja Virossa ja parhaimmat Lapissa. Jotkut vievät perheensä etelään lomaviikoksi. Tällaiseen matkaan hupenee vuoden matkakassa.

Härski häntäheikki

Suurinta kateutta herättää Bondin kyky käsitellä naisia. Hän saa muutaman repliikin heittämällä naisen kuin naisen antautumaan itselleen. Jokaisessa seikkailussaan hän johdattelee vuoteen iloihin vähintään yhden alunperin ventovieraan naisen.

Ehkäisystä agentti ei ole huolissaan, sillä usein hänen naisensa päätyvät tarinan lopussa ikuiseen vaaka-asentoon. Häntäheikkimme kosketus on todella kuolettava.

Lukemattomat perusmiehet ihmettelevät Bondin naistaitoa. Heille kun omankin vaimon suosion saaminen tuntuu joskus ylivoimaiselta tehtävältä. Bondista tulisi nopeasti miljonääri, jos hän kirjoittaisi kirjan aiheesta miten nainen hurmataan.

Kukaan nainen tuskin haluaisi puolisokseen James Bondia, sillä hän ei ole kovin uskollista tyyppiä. Hänen henkilökohtainen parisuhdefilosofiansa kuuluu: nai aina kun voit. Ehkä tässä kohdassa Bond elokuvien kaksinaismoraali on ilmeisintä. Hyvän puolustaja käyttää naisia surutta hyväkseen seksuaalisia tarpeitaan tyydyttääkseen.

Alistava naiskuva - ei siitä mihinkään pääse

Bond elokuvien sarja rakentuu kirjailija Ian Flemingin luoman hahmon pohjalle. Vuosikymmenien kuluessa näyttelijät ovat vaihtuneet, mutta tarinat ovat pysyneet samana. Bondin henkilöhahmoon on jouduttu tekemään vain pieniä muutoksia.

Joskus on väitetty, että sukupuolten välisen tasa-arvon nousu 90-luvulla olisi muuttanut Bond hahmon naisasenteita. Tämä ei pidä paikkansa. Agenttimme perusasenne - alista ja käytä hyväksesi - ei ole muuttunut mihinkään. Sen sijaan tasa-arvoajattelu on muuttanut draaman muita henkilöhahmoja. Nyt Bondin rinnalla nähdään naisagentteja, jotka hallitsevat taistelutaidot melkein yhtä hyvin kuin Bond itse. Muodokkaat Bond-naiset näyttävät naisilta, mutta käyttäytymiseltään he muistuttavat enemmän miehiä.

Bond saduissa käsitellään hyvin pinnallisella tasolla miesten ja jonkin verran myös naisten fantasioita. Kilpailua ja menestymistä arvostava kulttuurimme houkuttelee meitä unelmoimaan siitä, että olisimme kaikkia muita parempia edes jossakin lajissa. Bondissä tämä fantasia toteutuu, sillä hän voittaa kaikki miehet kaikilla kentillä.

Tai ehkä ei sentään.

Loppupelissä häviää suomimiehelle

Kun asiaa tarkemmin ajattelee, suomalainen mies sittenkin voittaa Bondin tämän vahvimmalla alueella, naisten käsittelyssä. Bond ei kykene sitoutumaan pitkäjänteiseen parisuhteeseen. Hän ei tunne minkäänlaista vastuuta naisseuralaisistaan. Hän pelastaa heidän henkensä vain voidakseen tarinan lopussa yhtyä heihin.

Perusmies sen sijaan arvostaa kestävää parisuhdetta. Hän on sitoutunut naiseensa ja mikäli hänestä riippuu, vain kuolema heidät erottaa. Hän voi antaa kumppanilleen sellaisen perusturvallisuuden ja jatkuvuuden kokemuksen, mistä Bond ei ole kuullutkaan.

Suomalainen perheenisä korjaa autoa, remontoi huushollia, leikkaa nurmikon, käy kaupassa, laittaa ruokaa, pesee pyykkiä ja siivoaa. Mihinkään näistä Bond ei kykene. Jos häntä pyytää osallistumaan kodin perustehtäviin, hän lataa pyssynsä ja lähtee uusille metsästysmaille saalistamaan.