Ovatko Linda Lampeniuksen tissit aidot?

(Iltapäivälehtien roskajournalismia?


Ovatko Linda Lampeniuksen tissit aidot? Palmu löi vaimoaan hääyönä! Matti rakasteli saunassa ja sauna paloi! Kyllä nämä iltapäivälehtien lööpit ovat typeriä. Mutta hyvät naurut niistä saa. Varmaan ensi viikolla näemme tällaisen: nelijalkainen nainen synnytti kissan ja söi sen.

Tähän saakka olen tutustunut iltapäivälehtiin vain lööppejä lukemalla. Vaan pari viikkoa sitten pitkän tauon jälkeen lueskelin yhden lehden. Silloin nauru hyytyi. Monien juttujen onttous ja ohuus ällistytti. Kuonaa, ihmisten töppäilyitä, tragedioita, julkkisten eroja ja salarakkauksia. Uutisaiheeksi riitti naapurimaan pääministerin kallis lounas ja missinpuolikkaan mielipide pääministerin isän mielipiteestä.

Viihdettähän tällainen iltapäiväkirjallisuus on, "information entertainment," niinkuin Homer Simpson kerran asian tiivisti. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että eivät omatkaan harrastukseni aina kovin yleviä ole. Tietokone pelittää ja huonommatkin vitsit joskus naurattavat.

Mutta silti hämmästyin kun huomasin, että lehdellä on miltei miljoona lukijaa ja se on toiseksi suurin sanomalehti Helsingin sanomien jälkeen. Kun lasketaan molemmat iltapäivän lehtemme, saadaan yli puolitoistamiljoonaa päivittäistä lukijaa.

Sivistynyttä ja lukevaa kansaa, täytyy sanoa. Olin jo pitkään nuorten perheiden kodeissa vieraillessani pannut merkille, miten vähän kirjoja ihmisillä on. Kirjahyllyjä koristavat oluttölkit ja videokasetit.


Vaan nyt selvisi, että eipä syytä huoleen. Ihmiset lukevat iltalehdistöä. Se käärii tärkeät uutiset ja muutkin tietämisen arvoiset asiat sen verran viihdyttävään pakettiin, että lukuharrastus ei jää unholaan peruskoulun päättäneiltäkään.

Tässä vaiheessa vierelleni tulee viisaampi aikuinen ja opastaa näin: "Pastorin on nyt turha huolestua iltapäivälehdistä. Pienet alkuvaiheen sulatusvaikeudet kuuluvat asiaan, jos lehtien lukutottumukset ovat tähän asti rajoittuneet pelkkään Savon Sanomien asiatekstyyliin."

"Eikä illansuun lehdet niin köykäisiä ole kuin kulttuurishokkiin joutunut pastori luulee. Onhan siellä hömpän seassa myös oikeita uutisia, syväluotausartikkeleita ja asiantuntija-analyyseja. Yhden hätäisesti lukaistun lehden perusteella ei vielä voi tehdä kovin syvällisiä johtopäätöksiä iltalehdistön annista suomalaiselle hengenmaisemalle."

Ei varmaan voi, mutta minä en halua jatkossakaan ostaa iltapäivälehtiä.