Arnold Schwarzenegger tappaa kodissa ja puutarhassa

arsk3.jpeg
Arnold Schwarzeneggerin nimi on niin vaikea lausua ja kirjoittaa,  että hänet tunnetaan paremmin nimellä Iso Arska. Sadattuhannet, jos ei miljoonat suomalaiset, ovat nähneet hänen elokuviaan.

Schwarzenegger nousi kuuluisuuteen näyttelemällä robottia Terminator -elokuvissa 1980-luvulla. Robotin rooli sopikin Arskalle kuin lipas konepistooliin.
 
Miehen näyttelijänlahjat ovat kuin hänen kasvonpiirteensäkin·–·jäyhät ja rujot kuin kivestä veistetyt. Mutta toimintaelokuvassa riittääkin se, että osoittaa pyssyllä vastustajaa ja painaa liipasinta. Näyttävimmän toiminnan tekevät sitten stuntmiehet. Arska sanoi itsekin, että Terminator-elokuvissa stuntmiesten osuus oli ratkaisevan tärkeä. Ilman heitä elokuviin olisi pitänyt keksiä oikeaa keskustelua.   
 
Ikivanha kaava 
 
Arskan elokuvat noudattavat tuttua toimintaelokuvien kaavaa. Alussa esitellään pahikset, sankari ja perusongelma. Turha dialogi karsitaan ja human interest, elävästä elämästä kertova, minimoidaan.
 
Tähän perustuukin toimintaelokuvien kiinnostavuus ja suorastaan terapeuttisuus. Todellisen elämän ongelmat ovat monimutkaisia, eivätkä ne koskaan selviä lopullisesti. Toimintaelokuvassa tarjotaan hetkeksi sadunomainen maailma, jossa ongelmat on helppo tunnistaa ja ne ratkaistaan lopullisesti ja yksiselitteisesti.

Arska opettaa elokuvissaan vain yhden ongelmanratkaisukeinon, väkivallan. Konnat piestään tai parhaimmassa tapauksessa tapetaan. Oikeastaan kyse on teloittamisesta, sillä konnilla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä ehjin nahoin eläkkeelle. Elokuvan käsikirjoitus vie heidät mestattavaksi tavalla tai toisella.
 
Man of Many Skills arsk5.jpeg
 
Arskan tappolista on vaikuttava sekä menetelmiensä että pituutensa suhteen. Hän on lähettänyt vastustajansa tekemään seuraavaa elokuvaa käyttämällä puukkoa, miekkaa, keihästä, jousipyssyä, pistoolia, kivääriä, konepistoolia, konekivääriä, minigunia, sädeasetta, sinkoa ja tietenkin erilaisia räjähteitä. Tappokone ilahtuisi taatusti toimintavarmuudestaan kuuluisasta suomi-konepistoolista, joka 60 vuotta sitten niitti mainetta ja neuvostosotilaita.

Aseiden luettelo ei ole missään nimessä tyhjentävä. Paremman puutteessa Arska muuttaa minkä tahansa kättäpidemmän esineen aseeksi. Roiston yli voi myös ajaa autolla, hänet voi hukuttaa, polttaa, heittää puimuriin, pudottaa talon katolta tai kaataa painavia esineitä hänen päälleen. Kerran Arska lopetti vastustajansa elintoiminnot porautumalla moottorisahalla tämän nivusiin.
 
arsk6.jpegTotal Recall -pätkässä pääkonnan pikkuaivoja pyöriteltiin kaivosporalla. Eräässä toisessa Arska tappoi kauniin naisen sähköllä ja tämän puolison palomieskirveellä.
 
Parhaiten tappaminen sujuu kuitenkin entiseltä kehorakentajalta käsityönä. Menetelmiä on tässäkin monia. Useimmiten hän käyttää päänkääntötekniikkaa. Konnan päätä käännetään kunnes niskanikamat rusahtavat ja hengityskeskus lakkaa toimimasta. Tämän metodin etuina ovat ekonomisuus, nopeus ja äänettömyys.
 
Moraali kohdallaan tappomiehelläkin 
 
Arnold Schwarzeneggerin elokuvahahmo on tarkkaan hiottu. Tappajanakin hän on moraalin mies. Raidoissa, joissa hän on naimisissa, hän ei koskaan petä vaimoaan. Päin vastoin, hän vastustaa syrjähyppyyn houkuttelevia naisia ja parhaassa tapauksessa päästää heidätkin päiviltä muiden lurjusten mukana.
 
arsk7.jpegTapot kohdistuvat tietenkin vain pahiksiin. Hoideltujen vastustajien pitkään listaan mahtuu ihmisiä, eläimiä, klooneja, mutantteja, avaruusörkkejä ja robotteja. Onpa Arska tuurannut Jeesustakin ja nujertanut itse Saatanan kärsimällä sijaiskuoleman kirkon alttarin tuntumassa.
 
Tämä tapahtui elokuvassa End of Days. Saatanakaan ei pärjää isolle A:lle. Mutta Predator- elokuvassa hän kohtaa veroisensa vastustajan. Ulkoavaruudesta tullut saalistaja harrastaa tappamista hänkin. Ja on yhtä suuri ja miltei yhtä ruma kuin Arskakin.
 
Romutettu kerran 
 
Arska itse on tapettu, tai oikeastaan romutettu, vain kerran. Tämä tapahtui Terminator 1 elokuvassa. Hänen näyttelemänsä robotti poltettiin, räjäytettiin ja lopulta painettiin kasaan puristimella. 
 
Tässä elokuvassa Schwarzenegger lausui ensimmäisen kerran kuuluisan sloganinsa "I'll be back". Repliikistä käynnistynyt jakso on kuuluisa ja tyylikäskin. Kun päivystävä poliisi ei päästä Arska-roboa poliisiasemalle, tappokone kumartuu pöydän yli ja lupaa tulla takaisin. Kohta Arska murskaa miehen autolla seinää vasten ja sen jälkeen ampuu muut asemalla päivystäneet donitsinpurijat yhden kerrallaan.
 
Aina kannattaa tappaa arsk8.jpeg
 
Moraalisen oikeutuksen lisäksi Arskan täsmätapot ovat usein poliittisesti korrekteja, kun asiaa katsotaan amerikkalaisten silmin. Kankeasti englantia ääntävä itävaltalaissyntyinen amerikkalaisen imperialismin ikoni deletoi mieluiten arabeja ja muita heidän näköisiään itämaisperäisiä ihmisiä.

Hypoteettisessa "dokumenttielokuvassa" True Lies arabiterroristit aikoivat ydinpommittaa erästä Amerikan kaupunkia. Sankarimme puolustaa menestyksekkäästi sivilisaation kehtoa ja ampuu lopulta pääkonnan maaliin hakeutuvan ohjuksen selässä päin konnien helikopteria.
 
Commandossa arabien näköiset ukot kaappaavat Arskan tyttären. Mutta ei hätää. Yhden miehen armeija tuhoaa omin käsin ja sopivin apuvälinein koko banaanivaltion puolustusvoimat·–·86 miestä. Kekseliäin työkalu lienee sirkkelin terä, jolla hän pudottaa vastapuolen sotilaan päästä lippalakin ja lakkiin mahtuvan osan pääkalloa ja aivokudosta.
 
Tappokin naurattaa

Schwarzeneggerille on sorvattu myös muutama komediaelokuva. Näissä tekeleissä humoristista on vain se, että lajia ylipäätään yritettiin tarjota Arskalle. Tappaja naurattaa vain tappaessaan. Tappokohtauksia on joskus terästetty koomisilla sutkautuksilla.
 
Kerran lentokoneessa ollessaan Arska vääntää konnalta niskat nurin ja sanoo lentoemännälle, että kaveri on kuoleman väsynyt. Hän on myös seivästänyt sotilastoverinsa putkella savupiippuun. Kun ruumiin mahasta sojottavasta putkesta tuprahtaa savua, Arska toteaa asianmukaisesti: "let off some team", päästähän höyryt ulos”.

Tulevaisuuden tekniikka vain viivyttää, mutta ei estä Tappo-Arskan takuutyötä. Elokuvassa Sixth Day on kehitetty geeniteknologian sovellus, jolla kuollut ihminen voidaan kloonata takaisin elävien kirjoihin.
 
Niinpä sankari saa tappaa saman miehen kolme kertaa. Jouduttuaan toisen kerran arskan loppurutistukseen, konna voihkaisee viimeisinä sanoinaan: "Not again!" Samassa elokuvassa Arskakin kloonataan. Katsoja pääsee ihailemaan tupla-Arskaa·–·amerikkalainen versio tupla-Uunosta.
 

Symppisjätkä arska1.jpeg

 
Kaikesta tappamisestaan huolimatta Iso Arska on sympaattinen mies. Hänen rymistyksensä valkokankaalla sykähdyttävät aivan eri tavalla kuin samaan arjaan kuuluvat vandammet ja stevenseagalit. Allekirjoittanutkin näyttää tuntevan Schwarzeneggerin elokuvat melkein kuin Raamattunsa.
 
Erikoiseltahan tämä kuulostaa, un tietää, että miehen toiminnallisissa ihmissuhdekonfliktidraamoissa urskataan luita, vuodatetaan verta ja tehdään vino pino ruumiita. Jonkun määrällisen ylärajan jälkeen toimintaviihteen seuraaminen alkaa olla jo kieroutunutta puuhaa. Arkijärki sanoo, ettei voi olla tervettä haluta katsoa monta tappokuvaa viikossa.

Kohtuukäyttö sopii tähänkin lajiin.

 

arska2.jpeg